Dacia Duster, Dacia Sandero & Dacia Jogger marknadsförs och säljs i Sverige. Bild: DACIA

Dacia stormar fram

Dacia, det bilmärke som blivit en maktfaktor i bilvärlden sedan det införlivades i Renaultkoncernen 1999, fortsätter att imponera med sina försäljningssiffror. Under första halvåret 2023 såldes totalt 345 432 bilar, en ökning med 24,2% jämfört med samma period 2022. Med detta har varumärket en respektabel marknadsandel på 4,7% i Europa.

En betydande del av detta framgångsrika halvår kan tillskrivas framgången av alla fyra huvudsakliga Dacia-modeller. Den mest framstående var Dacia Jogger med en försäljningsökning på hisnande 130%, med över 100 000 bilar sålda sedan dess lansering föregående år.

Den mest sålda modellen, Dacia Sandero, fortsatte sin dominans på den europeiska marknaden med en försäljningsökning på 24%, medan Dacia Duster, som snart lanseras i en ny modell, ökade med 13%.

Detta framgångsrika år har lett till att Dacia nu rankas som nummer två i Europa när det kommer till försäljning till privatkonsumenter, med en ökad marknadsandel från 7,6% förra året till 8,4% i år.

För att ytterligare förstärka sitt grepp om marknaden har Dacia introducerat en ny logotyp på alla sina modeller och släppt Extreme-versionen, vilken redan tagit emot över 45 000 kundorder på bara några månader.

Men Dacia stannar inte där. Nästa år kommer den helt nya Dacia Duster att debutera, och 2025 kommer Dacias första C-SUV – Dacia Bigster. Med dessa tillägg och ett ökat fokus på friluftsliv, har Dacia siktet inställt på World RallyRaid 2025, inklusive deltagande i det prestigefyllda Dakar Rallyt.

Xavier Martinet, Senior Vice President, Dacia Marketing, Sales & Operations, uttryckte sin entusiasm: ”Det är första gången som Dacia står på pallen som det näst mest sålda varumärket för privata konsumenter. Det bevisar att vår strategi för varumärket matchar kundernas förväntningar och behov.”

Sedan 2004 har Dacia sålt över 8 miljoner bilar i 44 länder. Med en sådan kraftig framfart ser framtiden ljus ut för detta framväxande bilmärke.