Foto: Unsplash

Jämförelse av de fem bästa elbilarna 2023

Få saker inom fordonsvärlden är hetare än elbilar just nu. Ända sedan de första elbilarna började nå marknaden har intresset varit stort. Du har säkert själv deltagit i en och annan diskussion om ämnet.

Men vilka är egentligen de allra bästa elbilarna? Den frågan ska vi försöka besvara i den här artikeln. Vi presenterar fem riktigt bra elbilar och berättar vad som utmärker dem i jämförelse med konkurrenter.

Elbilar har ökat stadigt i popularitet

Renodlade elbilar drivs helt och hållet på elektricitet, och har en eller flera elmotorer. De laddas via ett batteri som sedan försörjer systemet med ström. I Sverige är det också väldigt populärt med laddhybrider, det vill säga hybridbilar som har en förbränningsmotor batteriet kan laddas via.

År 2021 var cirka 60 % av alla bilar med elmotor i Sverige just laddhybrider, medan renodlade elbilar utgjorde 36 % av totalen. Detta förhållande är dock något vi kan räkna med att se förändras under de kommande åren, då allt fler väljer rena elbilar.

Ekonomi och miljö påverkar valet

Det finns flera anledningar till elfordonens ökade genomslag. Dels kan de ha fördelar ekonomiskt, då man slipper tanka i dyr bensin eller diesel i dem. Elbilar har dessutom väldigt låg fordonsskatt samt lägre förmånsvärde än bilar med förbränningsmotorer.

Sedan får man inte glömma att elbil också är ett bättre val ur miljösynpunkt. Undersökningar visar att den genomsnittliga europeiska elbilen är tre gånger renare än motsvarigheter som drivs på bensin. De släpper ut 69 % mindre koldioxid sett till hela livscykeln.

Marknadens fem bästa elbilar – översikt

När man ska kröna de fem bästa elbilarna ute på marknaden är det flera faktorer som spelar in. Prestanda, räckvidd och laddtid är exempelvis några centrala aspekter att ta hänsyn till. Ännu fler saker att tänka på kan du hitta här: teknikveckan.se förklarar vad man ska tänka på när man köper en elbil.

Vi kommer nu att presentera fem elbilar som tillhör det absoluta toppskiktet. Vilka bilar man anser vara allra bäst kommer i slutändan alltid vara individuellt och bero på ens egna preferenser. Hur som helst så kan de flesta nog hålla med om att de bilar som presenteras här nedanför tillhör några av marknadens vassaste.

Polestar 2

Polestar är Volvos elbilsmärke. De tillhör premiumsegmentet och producerar riktigt snygga bilar, som dessutom bjuder på bra räckvidd och flera smarta funktioner. Polestar 2 är inget undantag. Den finns i tre olika versioner beroende på vad man söker för prestanda.

Audi Q4 50 e-tron Quattro

Audi Q4 50 e-tron Quattro är en elegant el-SUV som bjuder på en bekväm och smidig körupplevelse. Den är dessutom väldigt behaglig att vila ögonen på, och har gott om utrymme för såväl passagerare som last.

Kia EV6

Kia imponerar med sin EV6, som är matad med användbara funktioner. Väljer man pluspaketet har man bland annat fjärrstyrd parkeringsassistans och en kamera med 360-gradersvy att se fram emot. Du kan dessutom snabbladda bilens batteri mellan 10–80 % på bara 18 minuter.

Tesla Model 3

Tesla Model 3 har verkligen etablerat sig starkt, och vi förstår varför. Med snygg, minimalistisk design både invändigt och utvändigt vinner den mångas hjärtan redan vid den okulära besiktningen. När man sätter sig i förarsätet märker man också att bilen är väldigt rolig att köra.

Hyundai Ioniq 6

Hyundais sportiga Ioniq 6 har mycket som talar till dess fördel. Körupplevelsen är rolig och komforten mycket god. Laddningshastigheten och räckvidden håller hög nivå – för den som klarar sig med lite mindre lastutrymme kan denna bil verkligen vara en perfekt matchning.

Jämförelse

Nu har det blivit dags att jämföra dessa bilar. Vi har valt ut fyra kriterier för denna jämförelse, som enligt oss tillhör de allra viktigaste när man ska välja bil: räckvidd, laddtid, design, och pris. I egenskap av att vara moderna, lite större bilar håller samtliga hög nivå vad gäller säkerhet. Därför valde vi att inte inkludera det som kriterium just för denna jämförelse, även om det förstås också är mycket viktigt.

Räckvidd

Flera av bilarna på listan går att få i olika varianter. Räckvidden varierar mellan dessa, men vi kommer i denna jämförelse utgå från högsta möjliga räckvidd. Alla bilarna ryms inom spannet 510–655 km räckvidd, där Polestar 2 och Audi Q4 50 e-tron Quattro drar det längsta respektive kortaste strået. Tesla Model 3 kniper andraplatsen, och Hyundai Ioniq 6 blir trea.

Laddtid 10–80 %

Även när det gäller laddtid utgår vi från de snabbaste möjliga tiderna hos modeller. Här utmärker sig Kia EV6 och Hyundai Ioniq 6, med en imponerande laddtid på 18 minuter från 10–80 %. Detta är drygt 10 minuter snabbare än övriga bilar, som alla ligger mellan 25–29 minuter. Hatten av!

Design

När det gäller design blir bedömningen mer subjektiv. Vi kommer efter noggrant övervägande att ge vinsten till Polestar 2, men tycker att alla bilar i listan är riktigt snygga. Vi vill passa på att tipsa om en artikel: autodoc.se avslöjar vilka nya elbilar som kommer att dyka upp 2023. Där hittar du flera andra designmässiga fullträffar.

Pris

Pris är någonting som kan variera en hel del beroende på vad man gör för tillval och vilken version av en bil man väljer att skaffa. Vi tycker ändå att det kan vara meningsfullt att ta upp i en jämförelse av denna typ.

Tesla sänkte under året sina priser, och därför är det faktiskt Tesla Model 3 som är billigast av bilarna i listan. Prislappen ligger i skrivande stund på cirka 510 000 kronor, förutsatt att man väljer den bakhjulsdrivna varianten med ett mindre batteri. Övriga bilar hittar vi i spannet 584–687 000 kronor.

Slutsats

För oss som uppskattar elbilar är det härliga tider just nu. Nya, spännande fordon lanseras varje år och det finns gott om innehåll på ämnet att förkovra sig i. Äger du redan en elbil är det viktigt att vårda den väl – autodoc.se förklarar kortfattat underhåll av elfordon.

Om du inte redan har en elbil men funderar på att skaffa en så finns det flera viktiga faktorer att ta hänsyn till. För den som vill få en bil i premiumsegmentet men ändå hålla nere kostnaderna kan exempelvis Tesla Model 3 vara ett bra val. Är snabb laddtid något man värderar högt lockar troligtvis Kia EV6 och Hyundai Ioniq 6 en hel del.

Kom ihåg att det också finns annat att tänka på vid övergången till elbil. Exempelvis vad du har för möjligheter när det gäller laddning, och vilken typ av körning du oftast ägnar dig åt.