Mercedes-Benz kompakta eldrivna suvar EQA och EQB får en rejäl uppdatering. Bild: Mercedes Benz

Mercedes uppdaterar EQA och EQB

Mercedes-Benz går in i nästa fas av elektrisk mobilitet med stora uppdateringar till sina kompakta el-SUV: EQA och EQB. Med förbättringar i räckvidd, design och teknologi siktar den tyska biltillverkaren på att sätta en ny standard för eldrivna instegsmodeller.

Förbättrad räckvidd och dragkapacitet

För dem som har hållit ögonen på EQA, kommer den nu med en räckvidd på upp till 56 mil. Detta tack vare nya däck med optimerat rullmotstånd. EQB, å andra sidan, kommer nu med en möjlighet för drag, en funktion som har varit mycket efterfrågad. Den framhjulsdrivna versionen har en maximal släpvagnsvikt på 1400 kg, medan fyrhjulsdrivna versioner får dra upp till 1700 kg släp.

Design och interiör

Båda modellerna har fått en uppdaterad front som mer påminner om deras större syskon, EQE och EQS. Interiört har den 10,25 tum stora centrumskärmen blivit standard. Förarna kan också skräddarsy sin körmiljö genom att välja mellan tre olika stilar för instrumenteringen och 10 olika ”färgvärldar” för panelbelysningen.

Teknologiska framsteg

En av de mest noterbara uppdateringarna är introduktionen av “Plug & Charge”-funktionen. Denna teknologi gör det möjligt för laddstation och bil att automatiskt kommunicera med varandra, och laddningen startar så snart laddkontakten ansluts. Ingen app eller kort behövs, och betalningen sköts direkt från Mercedes me charge. Infotainmentsystemet MBUX har också uppdaterats med förbättrad röststyrning och möjligheten att uppdatera mjukvaran over-the-air.

Ljud och förarassistenter

De som letar efter en fullständig sensorisk upplevelse kan också dra nytta av Burmester® surround sound system med Dolby Atmos®, vilket erbjuder en unik ljudupplevelse som anpassar sig efter omgivande ljud. Förarassistansystemen har också uppdaterats, vilket gör dessa bilar inte bara teknologiskt avancerade men också säkra.

Tillgänglighet

De uppgraderade EQA och EQB modellerna planeras att gå i försäljning under hösten och kommer att anlända till Sverige i början av 2024.