Foto av portabel elbilsladdare hämtat från reservdelar24.se

Portabla laddare till bilen

Det finns många smidiga tillbehör man kan skaffa till sin bil. Portabla laddare av olika typer är några av de mest användbara, då de gör att man kan ladda i princip när som helst.

Läs vidare för att lära dig mer om portabla laddare. Vi går igenom vad det finns för olika typer och hur du väljer den optimala just för dig. Du får även tips för hur du ska hantera din laddare, så att den håller så länge som möjligt.

Foto av portabel elbilsladdare hämtat från reservdelar24.se

Olika typer av portabla laddare

Det finns några olika sorters portabla laddare man brukar tala om när det gäller bilar. Vi ska ta en närmare kik på några av de som är mest populära.

Batteriladdare

Bilbatterier kan ibland ha en tendens att ladda ur när det passar som allra sämst. Det kan därför vara väldigt tacksamt att ha en bärbar batteriladdare till hands, som man enkelt kan koppla in var man än befinner sig.

Billaddare för mobiltelefoner

En annan typ av laddare som också kan vara väldigt användbara är billaddare med USB-portar. Dessa kan man koppla in i 12-voltsuttaget för att sedan ladda sin mobiltelefon samt andra prylar som exempelvis hörlurar i.

Portabel laddare för elbil

Numera är det nog framförallt laddare till elbilar som är top of mind i bilsammanhang. Att ha en portabel sådan som man alltid kan ha med sig i bilen är både tryggt och användbart.

De brukar ha ungefär samma säkerhetsfunktioner som stationära laddstationer och boxar, inklusive jordfelsbrytare. Av förståeliga skäl har de dock inte lika hög effekt som andra sorters laddare. Men det vägs upp av att de är så smidiga och kan kopplas in i vanliga vägguttag.

Välj rätt laddare för dina behov

Oavsett vilken sorts laddare det är du söker så kommer det finnas flera olika alternativ att välja mellan. Det du behöver fundera på är dels vilka laddare som är kompatibla med din bil och dina prylar, samt vad du söker för funktioner.

När det gäller bärbara laddare till elbil så kan du inte räkna med att de kommer vara lika snabba som offentliga laddare eller laddboxar. Det går helt enkelt inte att få ut lika hög effekt. Vi kan tipsa om denna artikel: snabb och ultrasnabb lladdning förklaras på rechargeinfra.com för mer info om elbilsladdning.

Inom kategorierna batteriladdare och laddare för cigarettuttaget finns det produkter med olika effekt att välja mellan. Högre effekt innebär alltså att laddningen går snabbare, varför det ofta är att föredra. Snabbladdning kan dock slita mer på batteriet, och det är inte säkert att alla prylar/bilar klarar av det lika bra. Det bör du därför kolla upp innan du köper en laddare.

Ta hand om din laddare

En laddare kan hänga med i matchen ett bra tag, förutsatt att man tar väl hand om den. Det hänger givetvis också ihop med kvaliteten på produkten du köper. Detsamma kan sägas för batteriet man laddar.

Se till att förvara din laddare på en lämplig plats, i lämplig temperatur och var rädd om den. Undvik också att ladda på sätt som leder till onödigt slitage. När det gäller portabla laddare för elbilar bör du inte ladda i ett vanligt vägguttag under för långa perioder. Detta då det är förknippat med hög belastning och en risk för värmeutveckling i uttaget. Även om det är ganska sällsynt så kan det faktiskt leda till brand.

Sammanfattning

Portabla laddare av olika slag är praktiska tillbehör som gör ens bilägande lite mer bekvämt. Det finns olika typer av portabla laddare, men oftast är det elbilsladdare som avses.

När du ska köpa en laddare så är det viktigt att se till att produkten är kompatibel med ditt fordon/dem saker du ska ladda. Genom att vara rädd om din laddare och använda den eftertänksamt kan du öka dess livslängd och förebygga att den går sönder.