Samma trygghet och fri service

Tekniken är annorlunda. Det finns också forskning som visar att elbilar körs, och kanske även slits lite annorlunda. När det gäller service och underhåll är skillnaderna mellan elbilen Solterra och en Subaru med boxermotor dock minimala. Som Subaru-tekniker handlar det förstås om en rad nya rutiner och kunskaper. Som ägare är det egentligen bara en enda sak du behöver tänka till lite extra om – domkraften.

Att i rätt tid ge sin bil korrekt service och underhåll har alltid varit viktigt. Det för att du ska vara säker på att din bil alltid ska ge sitt bästa, och du kunna njuta av den fullt ut i många år. I takt med att bilarna har blivit allt mer tekniskt avancerade har det också blivit allt viktigare att följa de angivna serviceintervallen. Med eldrivna bilar, som Subaru Solterra, har tekniken tagit ett stort språng framåt. Mycket av tekniken är ny och annorlunda mot den i tidigare bilar, men är det så stor skillnad att äga och sköta en sådan?

– Egentligen är det inte det. Rent historiskt har bilservice kommit att bli förknippat med att byte av olja och oljefilter i bilens motor. Just det är något elbilar som Solterra inte behöver, men det är bara en liten del av allt som ingår i normalt service och underhåll

Niklas Gustafsson är Servicemarknadschef på Subaru Nordic. Hans fält är allt som händer efter att en Subaru har levererats till kund. Eller egentligen straxt före. Niklas ansvar spänner över allt från teknisk support och utbildning av Subarus verkstadspersonal till service- och garantiärenden för den nordiska marknaden.

Viktig och fri service

Det mesta är sådant som regelbunden kontroll och underhåll av bromsar och chassikomponenter, ventilationssystem och luftkonditionering samt inte minst uppdatering med de senaste programvarorna till olika system.

– Det är sådant en elbil har gemensamt med vilken annan typ av bil som helst, förklarar Niklas. Den enda egentliga skillnaden är att den traditionella oljeservicen på en bil med förbränningsmotor inte görs inte på en elbil. Istället tillkommer inspektionsområden som är specifika för just Solterras elmotorer, batterier och elektronik. Så regelbunden service är minst lika viktigt för en elbil som det är för en bil med förbränningsmotor.

– Och för att du ska känna dig trygg med ditt bilägande fortsätter vi med vår uppskattade kostnadsfria service under de tre första åren.

Fortfarande finns broms- och kylvätskor som ska kontrolleras, men att inte behöva byta flera liter motorolja innebär att arbetet på en elbil blir lite renare och att mängden restprodukter att ta hand om efter en service är mindre.

– Annars är det mest rutiner som blir lite annorlunda, och ett lite annat sätt att tänka. Men eftersom allt handlar om kunskap, att känna bilen man arbetar med, är det ingen större skillnad att arbeta med en elbil heller, menar Niklas.

Få märkbara skillnader

Skillnader i arbetet som krävs för att utföra service och underhåll är också få. Dessutom är det endast i undantagsfall någon annan än verkstaden behöver ta hänsyn till de skillnader som finns.

I en elbil finns inte lika många rörliga eller heta delar som kan utgöra en risk vid arbetet. Istället har teknikern ett elsystem med högspänning att ta hänsyn till, och en grundkonstruktion med batterier som gör det mer noga att bilen lyfts på rätt sätt och på avsedda lyftpunkter.

Samma höga trygghet

Alla Subarus verkstäder har den kompetens och den utrustning som krävs för att sköta underhåll och reparera alla Subaru-bilar som har sålts i Sverige, med rätt originaldelar och de uppgraderingar som säkerställer att din Subaru är i bästa möjliga form.

Som Solterra-ägare kan du utföra allt normalt underhåll på samma sätt som du alltid har skött din bil.

– Det du behöver tänka lite extra på är om du exempelvis skiftar till vinterhjul själv. Att lyfta en bil enligt anvisningarna i instruktionsboken har alltid varit viktigt för att undvika att den ska ta skada. Med en elbil, som har batterierna i golvet, behöver du vara extra noga med det, säger Niklas.

– Annars är det inget särskilt du som ägare behöver tänka på när det gäller skötsel och underhåll. Använd den som vilken annan Subaru som helst, tvätta den på samma sätt och se till att den får rätt service i rätt tid. I det avseendet är Solterra som vilken annan Subaru som helst.